Nieuws

Tips voor de maand oktober

Het is alweer oktober. Blad valt van de bomen en het wordt kouder. We leven wat minder buiten en ook dieren zoeken nu meer beschutting tegen regen en kou. Vogels maak je blij met een nestkast in de tuin, ze slapen er graag in tijdens herfst en winter. Vergeet ook niet een vogelbadje met vers water en wat voer voor ze neer te zetten.

Najaarsklussen zijn er genoeg in de tuin. En als alles gedaan is, is dit een goede maand om je gereedschap schoon te maken en droog op te bergen.

Maai het gras voor de laatste keer van het jaar. Stel de snijhoogte in op zo’n 5 à 6 cm. Begin oktober kun je nog voor de laatste keer de lege plekken bijzaaien. Vergeet ook niet om het gazon in het najaar te bemesten. Met goede najaarsbemesting voorkom je namelijk dat de kwaliteit van je grasmat terugloopt en dat mos weer kans krijgt om zich te vestigen. Tijdig bijzaaien met graszaad én een goede najaarsbemesting geven een gazon met kale plekken het beste duwtje in de rug om zich vóór de winter weer helemaal op te vullen met gras. 

De beste tijd om langwerkende kalkmeststoffen over je gazon te strooien is het einde van het jaar. Kalk spoelt niet makkelijk weg en de stoffen kunnen dan de hele winter inwerken. Mocht het nodig zijn, strooi dan ook in het voorjaar kalk op je gazon.

Bloembollen planten kan vanaf half september tot half december. Kijk altijd even op de verpakking voor de beste periode om de bollen van jouw keuze te poten. Bij vorst kun je niet planten en als de grond erg nat is kun je beter even wachten, anders heb je kans dat de bollen gaan rotten.

Ruim op de grond gevallen blaadjes op en verdeel tussen de vaste planten om te beschermen. Snoei uitgebloeide bloemen, vaste planten en overtollige bladeren terug. Ook zijn er planten en bomen die juist nu gesnoeid mogen worden.
Groenblijvende hagen kunnen nog een keer gesnoeid worden voor de winter aanbreekt. Door hagen naar boven toe wat smaller te snoeien, zijn ze minder vatbaar voor schade door wind en storm. Gebruik een snoeischaar of een (elektrische) heggenschaar voor het snoeien van je haag. 

Snoei leibomen zoals de leiplataan, -linde of –peer, terug in de vorm die ze moeten hebben. Controleer meteen of het bindmateriaal niet te strak is gaan zitten. Maak het losser of vervang het, zo voorkom je dat takken afgekneld raken. Bij wat oudere leibomen haal je eventueel het steunmateriaal weg als ze het niet meer nodig hebben. Je snoeit de boom dan alleen weer in vorm.

Rozen die uitgebloeid zijn mogen in de herfst een snoeibeurt krijgen. Snoei al het dode of zieke hout weg en snoei eventuele nieuwe scheuten wat terug. 

Vaste planten in je bloemperken kun je in de herfst snoeien, maar het hoeft niet. Wil je tot in de herfst genieten van een vol perk waar nog wat verdwaalde bloemen in te zien zijn? Snoei dan niet en laat alles staan tot na de winter en snoei in het voorjaar. Vogels en egels vinden dat fijn, je geeft ze er schuilplaatsen mee. Maar je kunt ook alles wat is uitgebloeid of niet mooi meer is, nu terugsnoeien. In de winter ziet het dan wel wat kaler uit in je perken. 

Fruitbomen als peer en appel worden in hun scheuten nogal eens aangetast door meeldauw, een schimmel dat in knoppen de winter overleeft. Knip nieuwe scheuten in de herfst weg om dat te voorkomen. Takken van braam en framboos die vrucht hebben gedragen snoei je nu flink terug. Nieuwe scheuten kun je aanbinden. Zwarte bes mag je nu ook snoeien, maar wacht wel even tot het blad eraf is gevallen.

Kom naar Welkoop Raalte voor persoonlijk advies en ons uitgebreide assortiment!

Greep uit ons bloembollen assortiment: 

 
 
  Narcissen
Grootverpakking 
à 75 stuks.
 
 
Tulpen
Tulp Angelique, 
inhoud 15 stuks. 
 
  Bloembollen- 
verwilderingsmix
Selectie van bloembollen die 
zich jaar na jaar vermeerderen. 
Grootverpakking à 300 stuks.
Alliums in kistje
Selectie van 5 verschillende soorten Alliums. Inhoud 35 stuks.
 
  Bollenplanter
Plant eenvoudig je bloembollen op de juiste diepte.
Welkoop
Turfstrooisel
Beschermt planten en bloembollen tegen de vorst. 
100% natuurlijk. Inhoud 40 liter.