Nieuws

Groeit jouw moestuintje al uit zijn jasje?

Boodschappen gedaan en een leuk moestuintje bij elkaar gespaard, maar hoe nu verder? Natuurlijk staan op de verpakking de instructies hoe u ze moet verzorgen maar met deze tips laat u uw moestuintje echt uitblinken!

Moestuin kl

Om je kans op succes te vergroten zetten we vier algemene kweektips op een rijtje.

 1. Pas op met water
  Natuurlijk hebben planten water nodig om te groeien. Maar zoals zo vaak geldt: overdaad schaadt. Je zaailingen kunnen makkelijk verdrinken als je te enthousiast water geeft. Ook kunnen de wortels verrotten, met voorspelbare gevolgen. Zeker in de eerste fase staan de plantjes in heel kleine potjes, waar het verschil tussen te veel en te weinig water niet groot is. Je kan het beste dus vaker weinig water geven dan af en toe een flinke scheut.
 2. Geef wortels de ruimte
  In het begin groeien zaailingen onder de grond minstens net zo hard als daar boven. Let dus op dat je je plantjes op tijd over zet naar een groter potje. Als de worteltjes door het potje heen komen, is dat een veeg teken. Natuurlijk hebben sommige soorten, zoals prei en wortels, meer ruimte nodig dan anderen, zoals bijvoorbeeld rucola.
 3. Pas op met warmte
  Veel mensen gebruiken kweekbakken met een deksel om een aangenaam micro-klimaat te maken. Zaailingen groeien nou eenmaal harder als het (wat) warmer is. Net als bij water geldt hier: overdaad schaadt. De grens tussen ‘lekker warm’ en ‘gaar gestoofd’ is niet zo groot. Zorg dus altijd dat je voldoende ventileert, het kan beter te koel dan te warm zijn.
 4. Afharden
  Nu in maart is het nog wat vroeg, maar de meeste plantjes van AH zijn geschikt om straks later in het voorjaar in je tuin te zetten. Voor het zover is, is het handig om je plantjes eerst alleen overdag buiten te zetten. Zo krijgen ze een minder grote schok als ze permanent naar buiten verhuizen.

moestuin ah welkoop raalte

Het eerste zal de rucola en andere sla-achtigen ontkiemen, deze zullen dan ook als eerste al blaadjes laten zien. Planten als paprika en aubergine doen er veel langer over, soms zelfs een paar weken. Geduld is dus een schone zaak.

Kiemtijden

Soort Kiemtijd bij 20°C (ongeveer)
Spinazie  5-6 dagen
Broccoli 1-2 weken
Rucola, 2-3 dagen
Radijs, andijvie, veldsla en kropsla 6-10 dagen
Dille , Bieslook 12-20 dagen
Tomaten 8-12 dagen
Aubergine, paprika  tot 3 weken
Peterselie 22-30 dagen
Wortel, tijm 3-4 weken
Basilicum, selderij 2-3 weken
Aardbeien 4- 6 weken

Verpotten/verspenen

Zodra je de eerste blaadjes zichtbaar zijn, moet je ze verpotten. Laat je ze te lang in de moestuinpotjes dan krijgen ze een groeispurt en worden ze een beetje iel. Het is verstandig om de plantjes niet boven de verwarming te zetten maar liefst in het licht in een niet te warme kamer. De plantjes zijn dan een stuk sterker als ze naar buiten gaan.

Je kunt de potjes als ze vochtig zijn gemakkelijk scheuren en voorzichtig los halen. Hou ze vast bij de blaadjes, niet de stengel want deze breekt gemakkelijk. PottenVoor het verpotten zijn potten met een doorsnede van 9-12 cm aan te bevelen. In principe kun je grotere planten zoals de aubergine en paprika hier gemakkelijk in kwijt. Per pot één plantje. Zorg dat de aarde in de pot goed vochtig is voordat je je plantje er in zet. Staat het plantje er in, druk dan heel zachtjes de aarde aan en geef nog een keer water.

Je kan ze in de pot zetten of de volle grond (als het niet meer vriest!). Als het nog wat kouder is, kan je ze beter in een kweekkas of een folietunnel zetten.

Aubergines, tomaten, aardbeien en paprika's houden van warmte. Je kunt hen dus het beste buiten in een kas houden of pas later in het seizoen naar buiten doen.

Klik hier voor meer informatie over moestuinen.